Chipmusic - muzyka z starych kompów Dodano: 2007-12-09 16:00
Kto z Was lubi i słucha muzyki z Commodore 64, Atari, Spectrum, Amiga, GBA itp?
Jacy są wasi ulubieni muzycy i utwory:
Moi favoryci to:
Tim Follin, Rob Hubbard, Hooy Program, Jeroen Tel (Maniacs of Noise), Martin Galway, Matt Gray, Jochen Hippel, Dave Rogers
A ulubionych mam setki, przytoczę kilka:
Cybernoid 1 i 2, Chronos, Agent X 2, Comic Bakery, Commando, Delta, Thundercats, Blood Brothers, Sailor Demo, Industrial Fucking, Fucking Army, Dan Dare 3...
Chosen by death don't disagree.
Dodano: 2007-12-13 01:39
Zdecydowanie Rob Hubbard i jego popisy na kosciach SID. Hubbard do dzisiaj tworzy muzyke, a jego najwieksze przeboje doczekaly sie wersji symfonicznej.
Poza tym nie pamietam, kto robil muze do Fernandez must die!, chyba Jeroe, ale tez to byl klasyk.
Malo kto pamieta, ze stare kompy Commodore (C64, C128 i jeszcze inne) mialy swietne uklady muzyczne, znacznie wyprzedzajace swoje czasy, po prostu geniusz inzynierski :)
Ja bardzo lubie te muze, tak samo jak syntezatorowa z lat 80.
P.S W ankiecie zapomniales o Apple II, a wowczas mialo go pare osob w Polsce
Ja mialem kontakt ze wszystkimi wymienionymi w ankietce, poza PC ktorego nigdy nie mialem i miec nie zamierzam :)
Dodano: 2007-12-13 03:10
| RuczajDJ napisał(a): |
| Zdecydowanie Rob Hubbard i jego popisy na kosciach SID. Hubbard do dzisiaj tworzy muzyke, a jego najwieksze przeboje doczekaly sie wersji symfonicznej. |
A gdzie można posłuchać/ściągnąć te symfoniczne versje? Ja mam tylko Commando w wykonaniu Larsec, ale nie wiem czy to gra orkiestra czy zrobione jest na komputerze. Ściągnęłem to z http://remix.kwed.org/. Utwór jest dość swobodnie zaaranżowany, wiele istotnych partii jest pominiętych.
| Cytat: |
| Malo kto pamieta, ze stare kompy Commodore (C64, C128 i jeszcze inne) mialy swietne uklady muzyczne, znacznie wyprzedzajace swoje czasy, po prostu geniusz inzynierski :)
Ja bardzo lubie te muze, tak samo jak syntezatorowa z lat 80. |
SID jest najlepszy, dlatego że projektował go muzyk a nie informatyk. ZX Spectrum i Atari dopiero około 2000 roku udało się dzięki programowym sztuczkom osiągnąć brzmienia podobne do C64. Tutaj polecam stronę grupy Hooy Program http://hooyprogram.republika.pl/ Kolesie tworzą naprawdę niezłą muzę na Spectrum.
| Cytat: |
P.S W ankiecie zapomniales o Apple II, a wowczas mialo go pare osob w Polsce
Ja mialem kontakt ze wszystkimi wymienionymi w ankietce, poza PC ktorego nigdy nie mialem i miec nie zamierzam :) |
Było kilka kompów jak np BBC, Lisa 2, w Polsce, Czechach i Rosji produkowano mniej czy bardziej udane klony ZX Spectrum (Elwro 800 jr, Didaktik, Pentagon), ale żadne z nich nie zdobyły popularności w Polsce z powodu braku oprogramowania albo niezgodności z popularnym sprzętem, dlatego też dałem w ankiecie opcję "inny"
A teraz na czym piszesz - na Mac'u?
Dodano: 2007-12-13 12:56
Tych wersji symfonicznych chyba sie nie da sciagnac. Co roku w Niemczech jest festiwal muzyki z gier z 8bitowcow, i tam sa te wykonania (orkiestra symfoniczna z Pragi): "Symphonic Game Music Concerts"
http://www.vgmconcerts.com/main.php?section=photos&lang=german
Plus duzo rockowych coverow, te znajdziesz bez problemu na youtube.
Zgadza sie, SIDa projektowal inzynier dzwieku i muzyk w jednym, Chris Huelbeck. Ten facet obecnie tez zaprojektowal i stworzyl programowy emulator SIDa na Maca o nazwie QuadraSID. To jest plugin AU (AudioUnit), ktorym mozna bezposrednio grac w programie muzycznym na osobnej sciezce.
Dzisiaj mozna za ciezki szmal kupic C64 przerobione na karte muzyczna lub wrecz sekwencer. Zobacz to:
http://www.youtube.com/watch?v=lnTh4e0b-ic
A propos klonow Spectrum-wspomniany w ankiecie Timex 2048 tez byl takim portugalskim klonem. To byl pierwszy komputer w ogole z jakim mialem do czynienia, w szkolnej pracowni (wtedy ludzie nie mieli prawie prywatnych kompow, bo trzeba bylo je kupowac za dolary, prawie ze niedostepne ze wzgledu na zalosne pensje Polakow). Pisalem programy w basicu na Timexie, rownolegle na Spectrum. Wolalem Timexa, bo w szkolnym Spectrum sie klawisze powycieraly :)
Pamietam ze kiedys pisalem program do grania melodyjek, bylo to strasznie skomplikowane, bo trzeba bylo w kilometrowym listingu opisac kazdy pojedynczy dzwiek, przypisac mu wysokosc i czas trwania (dzisiaj sie to robi blyskawicznie w sekwencerze). Jakosc dzwieku byla tragiczna, ale DZIALALO! :) Po raz pierwszy bylem muzykiem! :D
Dlaczego napisalem, ze mialem kontakt ze wszystkimi kompami z ankiety? Po lekcjach, mozna bylo w nagrode pograc na Atari XL, byla co prawda tylko jedna gra (Zaxon) a i tak ciezko bylo sie dopchac :) Oczywiscie nie bylo mowy o kolorowych monitorach, wszystkie wyswietlaly obraz na zielono.
Potem byl czas szalu na 8bitowce. Ja i wiekszosc kumpli mialem C64. Ale jeden kumpel mial Commodre VC20 (egzot, gry mial tylko na kartridzu), inny mial Amstrada (komp z magnetofonem wbudowanym w klawiature-dziwactwo).
Potem posypaly sie Amigi, Atari ST (mialo wbudowany port midi i to na Atari pojawil sie program Cubase, o czym malo kto pamieta) potem Apple Maki. I tak od 12 lat uzywam tylko Macow. Nigdy nie mialem PC :) Moze dlatego, ze kiedy na pecetach jeszcze byl upiorny DOS (musialem to zaliczac w liceum, kurde!) to na Amigach i na Macu byl juz wyjbsty system z okienkami, kontrolowany myszka (wtedy na pecety nie bylo myszek, bo nie byly potrzebne :) ) itd itd.
No i wtedy pecet nie mogl grac zadnej muzyki, to byly co najwyzej bzykania na poziomie pierwszych telefonow komorkowych. W tym czasie Amiga, Atari i MAc mialy zawodowo brzmiace uklady muzyczne
Dzisiaj dla mnie liczy sie tylko Mac. To jest jedyny komp z tamtej epoki, ktory przetrwal konkurencje windowsa i wciaz sie rozwija.
pozdro
Dodano: 2007-12-13 18:33
Mo pierwszy też był Timex, kupiony w 1988 za niebotyczną cenę 140 tys. zł. Oczywiście do tego musiałem dokupić jeszcze monitor (zielony) i magnetofon mono. Później jeszcze dokupiłem układ dźwiękowy AY, ale jego brzmienie w porównaniu z C64 bardzo mnie rozczarowało. Pirackie gry były w powszechnym obiegu. Ja się pochwalę, że stworzyłem na nim kilka demos muzycznych, z muzą wyciągniętą z gier i jedną prościutką (graficznie ale trudną do przejścia) grę w basic + assembler, w której głównie skupiłem się na ciekawych efektach dźwiękowych na układ AY (synteza mowy itp). Później sprzedałem go wraz ze wszystkimi kasetami, nie przewidziałem że kiedykolwiek będą emulatory na PC i moje programy bezpowrotnie przepadły
Sprzedałem go w połowie 90tych lat i planowałem kupić Amigę, ale już wtedy weszła ustawa o prawach autorskich, trudno było zdobyć oprogramowanie, więc sobie odpuściłem, dopiero w 2001 kupiłem PC, jedyne co mi zostało po Timexie to kilka kaset z muzyką z gier, które gdy zdobyłem emulatory i playery na PC też wyrzuciłem i nagrałem sobie na mp3.
Chris Hülsbeck nie zaprojektował SID-a, cytuję z jego strony: "At 14 he got his first computer, the legendary Commodore 64 and he also started programming", zaglądnij do Wikipedii "Został on zaprojektowany przez Bob'a Jannes'a na początku lat osiemdziesiątych" (http://pl.wikipedia.org/wiki/MOS_Technology_SID)
A w tym Midibox to SID gra basy a perkusja jest w Midi, tak?
Dodano: 2007-12-13 21:28
Jasne, cos mi sie popieprzylo: Huelsbeck byl po prostu autorem muzyki do gier, w tym slynnej Giany Sisters. W kazdym razie to on zaprojektowal QuadraSIDa, a nazwa stad ze plugin symuluje cztery uklady SID.
Piraty byly wtedy w zasadzie legalami, bo nie bylo ustawy. Ale potem z piratami na Amige tez nie bylo zadnych problemow, powiem tylko ze jeden z punktow sprzedazy gier (wtedy bylo ich po kilka w kazdym miescie) dalej prowadzil sprzedaz piratow, ale spod lady. No i tylko starym klientom. To bylo niezle, ze co tydzien byly nowe gery i dema, a nie bylo internetu (jedynie telefoniczne bbsy, nawet nie bylo grafiki tylko wiadomoci tekstowe, hue hue).
A poniewaz twarde dyski byly drogie w cholere, to ludzie trzymali dane na kasetach video, tzw video backup system, polski odpowiednik magnetooptyka dla biedakow :)
Nie wiem jak jest w Midiboxie, ale raczej bity nie ida z Commodora tylko z jakiegos sekwencera w tle.
Dodano: 2007-12-13 21:51
|
Nie wiem jak jest w Midiboxie, ale raczej bity nie ida z Commodora tylko z jakiegos sekwencera w tle. |
Tak, już mi odpowiedzieli, SID gra basy a bębny inny sprzęt.
A tak na marginesie przy okazji znalazłem śpiewany cover Comic Bakery, chociaż z tekstem niezbyt się wysilili, cały utwór wyszedł bardzo ciekawie.
http://www.youtube.com/watch?v=5ZoLphdE7l8
Dodano: 2007-12-14 17:37
W dzisiejszym "Dzienniku" jest artykul na cala strone: otoz w tym tygodniu obchodzono 25 lecie Commodore 64, najbardziej kultowego i najlepiej sie sprzedajacego komputera w historii. Z tej okazji byl bankiet w Muzeum Historii Komputerow w Dolinie Krzemowej. Jak podala prasa, gwiazda byl 80letni Jack Tramiel, tworca C64. Przybyl takze Steve Jobs, tworca Apple, aby oddac poklony dla C-64.
Przy okazji: tworca C-64 Jack Tramiel to polski Żyd (prawdziwe imie Jacek Trzmiel) ktory wyjechal w 1947 r. do USA i tam zrobil kariere.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jack_Tramiel
Tutaj na marginesie warto wspomniec, ze Tramiel rowniez stworzyl system Atari, TOS-Tramiel Operating System. Niemniej to Commodore 64 bylo jego najwiekszym dzielem. W pewnym okresie C64 mialo nawet 30 % rynku komputerowego.
http://www.computerhistory.org/events/index.php?id=1193702785
Dodano: 2007-12-14 18:14
| Huelsbeck byl po prostu autorem muzyki do gier, w tym slynnej Giany Sisters. |
Chociaż jestem laikiem w temacie i rozumiem aby co drugie słowo, z tego co między sobą chłopaki wymieniacie, to pozwolę sobie stwierdzić, że Giana S. to zarąbista gra, wyposażona w zarąbistą muzę^^